Официално: ОББ вече е най-голямата банка в България

Вижте кои са банките в челната петица

Обединена българска банка (ОББ) вече е най-голямата банка в България. Тя е детронирала досегашния лидер ДСК, който остава на второ място, а на трета позиция е дългогодишният водач в класацията по активи Уникредит Булбанк. 

Данните за Разместванията по върха са на БНБ регистрира каква е ситуацията към 30 юни тази година, пише Сега.

В края на миналата година ДСК банка бе най-голямата у нас, но междувременно бе финализирана голяма сделка, която изпрати на върха нов финансов гигант.

През пролетта ОББ се обедини с КБС Банк – наследник на Райфайзенбанк България. След това сливане активите на ОББ (името Обединена банка наистина й приляга) достигнаха  31.372 млрд. лв.

Придобиването на бизнеса на Raiffeisen bank в България бе една от най-големите сделки у нас в последните години - цената бе 1.015 млрд. евро.

Сега Банка ДСК  е втора с размер на активите 30.569 млрд. лв., а Уникредит Булбанк, която дълги години беше №1, изостава на трето място с 29.944 млрд. лв.

Както се вижда от числата, разликите в активите на първите три гиганта са доста малки.

Следваща в класацията на големите е Пощенска банка, чиито активи са 17.776 млрд. лв. Тя придоби БНП Париба, но тази сделка е сравнително скорошна и още не е отчетена в рейтинга, съставен от БНБ към средата на годината.

Челната петорка се допълва от Първа инвестиционна банка (ПИБ),  която има активи за 13.055 млрд. лева.