Официално: Полша потвърди падането на руска ракета на нейна територия

Издирването не е организирано по правилния начин

Мариуш Блашчак

Мариуш Блашчак

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди, че през декември 2022 г. на територията на Полша е паднала и се е разбила руска ракета.Той отбеляза, че полските военни не са информирали правителството и не са организирали издирване на падналата ракета, съобщава BBC.

Блашчак каза, че проверка, която той е разпоредил след случайното откриване на ракетни фрагменти, е показала, че полските военни са получили информация за ракетата от украински колеги, но не са извършили необходимото в такъв случай.

„Установено е, че на 16 декември центърът за въздушни операции е получил от украинската армия данни за обект, който се приближава към полското въздушно пространство, който може да бъде ракета“, посочи полският министър.

„Според констатациите от одита оперативният командир не е изпълнил задълженията си и не е информирал мен и другите служби, както е предвидено в случай при поява на обект в полското въздушно пространство“, отбеляза Блашчак, като добави, че за първи път чул за ракетата през април, след като са намерени останките от нея.

В тази връзка министърът добави, че издирването на падналата руска ракета също не е организирано по правилния начин. В района на падането беше изпратен само полицейски патрул, а едва на 19 декември бе изпратен хеликоптер за издирване и още същия ден ограничиха издирвателната операция.

Украинската агенция УНИАН информира, че руската крилата ракета Х-55 е изстреляна на 16 декември 2022 г. от руски самолет, излитащ от летище в Беларус. Ракетата е прелетяла няколкостотин километра и падна в западната част на Полша в гориста местност. Тя беше намерена случайно от местен жител в края на април тази година.

Месец по-рано на полска територия падна ракета руско производство С-300 и уби двама местни жители. Впоследствие бе потвърдено, че заблудената ракета е била изстреляна от украинските сили срещу масиран руски ракетен обстрел. /БГНЕС