Официално: Съюзниците в НАТО ще предоставят на Украйна още системи за ПВО

"В допълнение към системите "Пейтриът" има и други оръжия"

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната от НАТО с украинския президент Володимир Зеленски генералният секретар Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел:

"В допълнение към системите "Пейтриът" има и други оръжия, които съюзниците могат да предоставят, включително френската SAMP/T. Много други страни, които не разполагат с налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна."

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

Обещанието дойде по време на видеоконференция, часове след поредните руски бомбардировки. В Днипропетровска област загинаха 8 мирни жители. Поразени бяха железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Пивденни. При мащабна руска ракетна атака по централната част на Днипропетровска област тази сутрин загинаха най-малко осем души, ранени бяха 21 души и  бяха нанесени щети на инфраструктурни обекти. Удари имаше и по Одеса.

В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви президентът Володимир Зеленски на виртуалната среща на министрите на отбраната на НАТО. Представяйки мрачна картина за способността на своите сили да удържат руските атаки по земя и от въздуха, Зеленски заяви, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.