Командващият Въздушните сили на Украйна: Да, ние свалихме ракета "Кинжал"

"Поздравявам украинския народ с историческо събитие!"

Микола Олешчук, снимка: Въздушни сили на Украйна, Телеграм

Микола Олешчук, снимка: Въздушни сили на Украйна, Телеграм

Силите за противовъздушна отбрана на Украйна свалиха над Киевска област ракета Х-47 "Кинжал" по време на нощната руска атака на 4 май, съобщи командващият Въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Микола Олешчук, цитиран от изданието Гордон.  

Ракетата „Кинжал“ е била изстреляна от самолет МиГ-31К.

"Поздравявам украинския народ с историческо събитие! Да, ние свалихме "нямащата аналог" ракета "Кинжал"!“ – заяви Олешчук.

Той уточни, че руската ракета е унищожена с американска система Patriot, която вече е на въоръжение във ВСУ.

Вчера украинското издание Defense Express съобщи, че украинската ПВО е свалила ракета „Кинжал“ над Киев на 4 май, но говорителят на Въздушните сили Юрий Игнат опроверга информацията.

Олешчук призова медиите да не публикуват предварително информация, която още не е огласена официално, тъй като от това може да се възползва врагът.

"Ние непременно ще съобщаваме какво сме свалили, къде, с какво и кога! Всичко с времето си. Когато се чуват силни взривове във въздуха, моята дъщеря всеки път успокоява съседите с думите: спокойно, работи нашата ПВО! Поговорете и вие със съседите си, помагайте си в трудните минути, вярвайте в нашите Въздушни сили, вярвайте на ПВО!" – добави Олешчук.

"Кинжал" може да постигне свръхзвукови скорости благодарение на своя ускорител, но не е в състояние да поддържа такава скорост постоянно. На финалния участък от полета, тоест по време на атаката, тя се насочва към целта по балистична траектория с висока, но далеч не свръхзвукова скорост. Украйна вече официално разполага със средства, които могат да поразяват балистични цели – системите Patriot, които очевидно е изполвала успешно, поясняват военни експерти.

Превод Faktor.bg