Огненият вятър изпепели половината ямболско село Воден

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са евакуирани от селото, предаде БНР. Селото е обградено от три страни от огън. Достъпът до селото вече е забранен. Къщите горят, половината село е изгоряло, предаде БНТ. Според Уикипедия селото има 340 жители. Онези, които имат, коли са успели да се махнат.

Обитателите на дома за възрастни хора във Воден вече са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в селото:

"Всичко е в пламъци. Всички сме евакуирани в началото на селото, има полиция тук, не пускат никой нататък, защото ако някой отиде, ще бъде задушен ! Ние сме вече на края на селото, всички сме там". Хората тичата като обезумели - кое по-напред да спасят. Надвечер все още има хора, които стоят в безопасния край на селото и не знаят накъде да поемат. Твърди се, че половината село е изгоряло. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е вече там, влязъл е в селото. По-рано той разпореди наличните водометни машини на жандармерията да бъдат включени в гасенето на пожара в района на Воден. "Ситуацията е много тежка. Чакаме тежка техника от мините, които са наблизо. В момента чакаме два хеликоптера и пожарни от Одрин", каза пред БНТ Стоянов. Не се е задействал BG-alert, защото няма предвидена такава процедура. Пожарът е бил по-бърз от времето, необходимо да се задейства системата. Според министъра преди да се стъмни ситуацията ще бъде овладяна преди да се стъмни и хората ще могат да се приберат по домовете си. 

На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се включи и хеликоптер от авиобаза Крумово. Към момента няма данни за пострадали жители. За района е в сила частично бедствено положение.