Огнян Минчев: Феноменът на изборите е президентската позиция, която е достатъчно силна да се надява на нов служебен кабинет

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„Никой няма основание за радост. Очертава се висящ парламент, при който става все по-трудно да се формира правителство. Отношенията между основните политически сили са толкова изострени, че ще е много трудно те да бъдат изгладени. Развитието на войната в Украйна предотврати развитието на русофилска коалиция в България. За хората голямата тема беше инфлацията. Обществото се поляризира, вследствие на войната в Украйна. Имаше партии, които се опитаха да поставят на карта развитието на България – на Изток или на Запад. Кампанията беше доминирана от този въпрос, от доминиращи малки партии, които същевременно вдигаха много голям шум“. Това заяви политологът Огнян Минчев пред БНТ. 

„Видяхме състезание на твърдите партийни ядра, защото периферията не се яви пред урните. ГЕРБ категорично се утвърди като първа първа партия, а ПП се утвърди като политическа сила, въпреки че губи 1/3 от гласовете си. ДПС се стабилизира, очакваме и гласовете от Турция. Имаме задържане на нивото на БСП с 10%. Хипотезите за Възраждане, че ще направи фурор, не се потвърдиха, въпреки че удвоява своя резултат. Имаме един феномен, който не излиза на нашите екрани – на президентската партия или на президентската политическата позиция, която се оказа достатъчно силна, предвид на този фрагментиран парламент, да се надява на ново служебно правителство", каза още Огнян Минчев.

"Поредно служебно правителство би било сериозна въпросителна пред оцеляването на българския политически модел. От тази гледна точка - създаването на правителство е въпрос и на самосъхранение на тези политици, които продължават да бъдат водещи в България. Не давам голям шанс за създаването на стабилно правителство, което да управлява поне в рамките на следващата година, но то би било израз на чувство за самосъхранение и оцеляване на българската демократична парламентарна система", допълни политологът.