Русия иска да върне Украйна в каменния век, лидерите на Европа и САЩ са пред съдбовен избор

От него зависи кога и как ще се развие военния конфликт в Украйна

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Кремълският режим продължава да унищожава с ракетен обстрел енергийната инфраструктура на Украйна - освен продължаващите системни убийства на цивилни граждани от поразени жилищни сгради в украинските градове. Целта на агресора е съвсем очевидна. След като не успяха да реализират военен успех по фронтовете в източна и южна Украйна, путинските стратези искат да

върнат украинското общество в "каменния век" -

да унищожат инфраструктурата на страната в навечерието на предстоящата зима. 

От месеци се говори за това, че западните съюзници трябва да предоставят на Украйна достатъчни по количество ефективни ПВО системи, за да предотврати разрушаването на украинската инфраструктура и на възможностите за цивилизован граждански живот. Тези оръжия очевидно се бавят. Тук значителна роля играят опасенията, че ако са достатъчно ефективни, западните системи за отбрана могат да се превърнат и във възможност за пренасяне на войната на руска територия. 

Лидерите на Европа и Америка

трябва да направят бърз избор между две ситуации на риск

Първата е свързана с евентуална употреба от страна на ВСУ на по-ефективни и далекобойни ракетни системи срещу руска територия - нещо, от което Киев е поел определени ясни ангажименти да се въздържа. Вторият риск за Запада е да допусне дълбока и - от определен момент - неконтролируема криза на територията на Украйна, която може да предизвика мащабни вълни от украински бежанци към Европа и затъването на войната в дългосрочна непредвидимост и фрагментиране на военните действия. Тази фрагментация е

в полза на кремълския режим, който цели "замразяване" на конфликта

и "умора" на западните съюзници да подкрепят Украйна на висока икономическа цена и растящи рискове пред европейската сигурност. 

Украйна трябва спешно да получи оръжейни системи с потенциал за свеждане на пораженията от руския ракетен обстрел до възможния минимум. Колкото по-разрушена и обезлюдена се окаже Украйна в края на руската агресия - толкова по-трудно и по-скъпо ще бъде нейното възстановяване. Цената на войната в страдание на обикновените хора още повече ще се повишава. В този контекст все по-категорично се поставя въпросът за това кога България ще даде своя принос - с доставка на оръжие - към постигането на такова съотношение на силите между агресора и бореща се Украйна, което максимално да приближи края на войната и съкращаване на страданията на украинския народ.