Визията за "многополюсен свят" - стратегически проект за възстановяване на имперската структура на подчинение на безотговорни диктатори

Какво ни донесе глобализацията - разпадане на света на множество враждебни общности, антагонизирали своите отношения и поведение в една "война на всеки срещу всеки"

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев*

Европейците трябва да се замислят за това... Когато днес се води война в Европа, ние сме склонни да мислим, че хората в целия свят трябва да бъдат засегнати от този факт и да бъдат ангажирани с възстановяването на справедливия мир. Когато обаче се води война в извъневропейския свят, хората на Стария континент често я разглеждат като повече или по-малко естествено проявление на нестабилността в Третия свят. Това е въпрос на идентичност - това е въпрос за широтата на нашето съзнание, за степента, в която съзнанието ни обхваща и се идентифицира със света. 

Ако искаме хората по света да бъдат солидарни с нас, ние също трябва да бъдем солидарни с проблемите и предизвикателствата, с които се сблъсква останалия свят. За съжаление, ценностните системи на хората и народите, обитаващи съвременния свят са все още достатъчно различни, за да позволяват подобна идентификация и солидарност. И причината за това не е само разликата в разстоянията и разликата в културите. Обърнете внимание колко разделени сме самите ние, в относително малка и хомогенна България... Какво общо имам аз и моите възгледи с тези, демонстрирани от лидерите и последователите на партия "Възраждане ", например... 

Една от най-големите опасности пред съвременната цивилизация е бързата поляризация и противопоставяне между човешките общности - между техните ценности, очаквания и оценки за все по-бързо променящия се свят. В продължение на дълъг исторически период модерните хора мислеха, че прогресът - особено неговият съвременен етап, глобализацията - ще доведе до формирането на един по-обединен и интегриран свят. Днес обаче все по-ясно виждаме и опасността за развитие в обратната посока - към разпадане на света на множество враждебни общности, антагонизирали своите отношения и поведение в една "война на всеки срещу всеки". 

Една от версиите на нахлуващата глобална враждебност е визията за "многополюсен свят", в който "великите сили" - регионални и глобални - получават отново мандат да подчиняват и владеят по-малките народи около самите себе си. Това е стратегически проект за възстановяване на репресивна имперска структура на подчинение на света под властта на мощни и безотговорни диктатури. Агресията на Кремъл в Украйна е най-болезнения текущ пример за подобен възглед върху бъдещия свят. 

Ако многополярността не е обединена - и ограничена - от нормите и правилата на поведение в една регламентирана международна система, тя ще породи епоха на унищожителни войни и конфликти за преразпределение на света по метода на силата - на силата без право, на властта без легитимни ограничения.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg