Огнян Минчев: Радев си позволява да поучава премиера, разпорежда се кой да е начело на ДАНС

Той коментира и местните избори и поставянето на темата за Крим и Путин в кампанията за кмет на София

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Изказванията на Румен Радев по въпроса за смяната на началника на ДАНС са по един специфичен начин много скандални. Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев, ръководител на Центъра за регионални и международни изследвания.

"Изпълнителната власт, начело с премиера, е тази, която отговаря за всички основни сектори в държавата. В някои от тях, като националната сигурност, е предвидено президентът да има специфично участие, което се отнася до това дали предложеният кандидат за ръководна длъжност е подходящ. Това, което Радев си позволява, е той да се разпорежда с това кой да бъде начело на ДАНС и кой има право да бъде начело на една или друга институция. Той си позволява да поучава премиера".

По думите на политолога президентът Радев е свикнал на "една безгранична безконтролна власт", която е започнала със служебното му правителство "след кризата от лятото на 2020 г.", което беше създадено през пролетта на 2021 г.:

"В разрез с абсолютно всякакви конституционни правомощия на служебния кабинет, той смени абсолютно цялата кадрова база, начело на държавната администрация, особено в сферата на националната сигурност", уточнява политологът.

Според него в момента Радев заема позата на арбитър елегантиарум (ARBITAR ELEGANTIARUM), с която си позволява да съди премиера, вътрешния министър - хора, които Конституцията е отредила да заемат основните ръководни длъжности в управлението на държавата, "и да се допитват до него само тогава, когато става дума за координиране на техните кадрови решения, а не на неговите, в институциите за национална сигурност".

Огнян Минчев коментира и местните избори и поставянето на темата за Крим и Путин в кампанията за кмет на София.

"Геополитическите теми бяха намесени поради факта, че партиите, застанали зад Ваня Григорова, са известни със своята небалансирана позиция в полза на Русия и Путин - и по отношение на Украйна, и по отношение на мнението им каква позиция трябва да заема българската държава. Това беше един основен проблем, който постави публично въпроса, ако Григорова заеме позицията кмет на столицата, която е четвъртата по значение позиция в държавата, по какъв начин би се отнесла към проблеми, които имат пряко или косвено геополитическо значение, с тази политическа база, която е зад нея. Примерно за демонтирането на Паметника на Съветската армия, знамето на Украйна на фасадата на Столичната община и т.н.", подчерта той.