Огнян Минчев: Тръмп не е единственият, който може да доведе до по-нататъшна ерозия политическата система на САЩ

Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика, изтъкна още политологът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

"Поляризацията в американската политика достигна нива, до които всяка от страните разглежда резултатите от президентските избори като въпрос на живот и смърт - нещо, което никога не е било поне в съвременна Америка". Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

В този смисъл той не е учуден от предизборния характер на речта на Джо Байдън пред Конгреса. Според него акцентите в речта показват известно придвижване на Байдън към центъра на американската политика и изоставяне на радикалните левичарски теми. Той изброи въпросите, поставени в речта, и подчерта, че Байдън разглежда състоянието на демокрацията като застрашено от неговия съперник в изборите. Той постави и въпроса за международната роля на Америка. По думите му това е бил дневен ред, който е отсъствал в продължение на десетилетия от говоренето на лидерите на Демократическата партия. 

"Слушайки речта на Байдън, си мислих, че това акцентиране върху тези проблеми е важно, за да му осигури подкрепата на по-голяма част от центристки настроените избиратели", смята политологът.

Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика, подчерта отново той и изказа мнение, че за това не може да се вини само едната страна. 

"Това, че Тръмп е популистки лидер, който се опитва да радикализира допълнително американската десница, завладявайки Републиканската партия, е вярно, но не бива да поставя в сянка и отговорността на демократите за тази поляризация. Те се опитваха в продължение на дълго време да превърнат една левичарска позиция по социални ценности, по интерпретация на историята и т.н. в основна национална политика на САЩ - нещо, което отчужди много сериозно значителна част от американската общественост от тях". 

Минчев коментира и успеха на Доналд Тръмп, който спечели супер вторника и който ще е кандидатът на Републиканската партия за президент.

"Той завладя Републиканската партия и за пореден път прилага стратегия, която никога не е била стратегия на един успешен кандидат за президент през предходните десетилетия. За да успееш да спечелиш американските президентски избори, означава да намериш път към умерените центристки избиратели. Във всички успехи на Тръмп до сега той прави обратното - той отчуждава умерените избиратели и се опитва да радикализира колкото се може по-голяма част от американското общество с цел да бъде подкрепен за една радикална доктрина на промяна по начина, по който той я разбира".

По думите на политолога механизмът на предварителни избори толерира радикализацията, а не умереността. Според него "моралният гняв" от страна на определени части на Републиканската партия до определена степен е легитимен предвид доста силното, категорично и несъобразено с търсене на обществено съгласие поведение на радикалната левица в американската политика. Това радикализира определени слоеве на Републиканската партия, които разглеждат този тип избори като възможност да вземат реванш, обясни политологът. И добави:

"Когато настъпи един подобен процес на радикализация, в него винаги взимат връх радикални, категорични и по-малко демократични възгледи и от едната, и от другата страна. Демокрацията ерозира, защото тя се прави със съгласие, а не се прави с война, макар и с политически средства. А радикализацията води до ерозия на демокрацията". 

И все пак, според Огнян Минчев, Америка не може да се превърне в политическа конструкция, подобна на Русия. Но напомни, че в първия мандат на Тръмп, той е изглеждал приятелски настроен към политически лидери и конструкции, които са авторитарни, диктаторски. В същото време за Доналд Тръмп демократичните лидери в Г-7, в НАТО, в демократичния свят са хора, които могат да бъдат навиквани, осмивани и бичувани, добави политологът. 

От тази гледна точка поведението и убежденията на Тръмп, що се отнася до политическото лидерство, не могат да бъдат квалифицирани като демократични, изказа мнението си доц. Минчев. По думите му това е заплаха за начина, по който може да бъде управлявана страната. Според него обаче не единствено Тръмп може да доведе до по-нататъшна ерозия на политическата система на САЩ, която в момента и без това е в криза.

"Тази криза не е причинена от Тръмп. Тръмп е симптомът, Тръмп е последствието. Причината за тази криза е обществената поляризация и дългото поведение на елитите на САЩ, които обслужваха това разделение, превръщайки американското общество в бойно поле на състезание".