Огнян Минчев: Габриел е безспорно европейско лице, европейската ѝ легитимност е в сила

"Не всичко се лекува с избори"

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Блокирането на преговорите за правителство начело с Мария Габриел е резултат от проблеми с манталитета.  Такава позиция изрази пред бТВ политологът Огнян Минчев.    

„Манталитет – това е единственото логично обяснение. Това е въпрос на политически и личен манталитет.“ – коментира той.  

По думите му, у нас има ниски стандарти на публично и политическо поведение – оттам идва поредицата от неприятни изненади, подливане на вода, спешни ултиматуми.

Той посочи като пример за подобно поведение прибързването с оставката на Николай Денков докато Мария Габриел беше в Букурещ на конгреса на ЕНП.

„Когато не уважаваш партньора си, когато не осъзнаваш, че освен противник ти е и партньор… Тогава тази стилистика произвежда странни ситуации.“ – подчерта политологът.

Същевременно той отбеляза, че ако имената на министрите не са били договорени, не е било редно Мария Габриел да ги огласява публично.   

По отношение обаче на искането от страна на ПП тя да се оттегли Минчев е категоричен, че Габриел е безспорно европейско лице и европейската ѝ легитимност не е изтекла.

Политологът коментира призивите от страна на ЕНП да бъде подкрепена Мария Габриел, като отхвърли обвиненията, че това е намеса във вътрешните ни работи.  Той подчерта, че България е член на ЕС и НАТО, а светът се намира в задълбочаваща се криза –  когато си в общност, чиито членове разчитат един на друг за своята сигурност, „не можеш да допуснеш подобна вакханалия и безвластие в продължение на години“.

По отношение на преговорите за реформите и назначенията в регулаторите и службите, Минчев сподели, че дотук се налага впечатлението, че едната страна страна иска да изтласка другата, която е била в управлението – не да се търсят най-добрите експерти, а „моите хора срещу твоите хора“.

Огнян Минчев предупреди, че има два основни аргумента срещу провеждането на предсрочни избори. Единият е, че политическата картина след тях вероятно ще е ако не идентична, то поне близка до настоящата.  Вторият – статуквото може да бъде променено, но в негативна посока чрез овластяване на антисистемни партии.

„Не всичко се лекува с избори“, обобщи политологът.