Ако продължим със същата инерция по пътищата на "зеления пакт", можем да се окажем маргинали

Необходимо е да договорим условията на нашето включване в "зеления пакт", нямаме излишни ресурси за реализация на архаични утопии, пише още анализаторът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев*

Станахме част от един безпрецедентен, крайно рисков експеримент, който е предприет от европейската левица под названието Green Deal. Тепърва ще бъдат изследвани и оценявани предпоставките, развитието и последствията на тази обща стратегия на ЕС за радикални икономически промени в посока "пълна неутралност по отношение на климата".

В продължение на десетилетия България се управлява по инерция, ден за ден и "на парче". Послушни сме и си получаваме европейските фондове - как ги оползотворяваме е отделен въпрос. Ако продължим със същата инерция по непознатите пътища на "зеления пакт", може да се окажем в, меко казано, крайно неблагоприятна ситуация. Радикалният екологизъм, вдъхновил "зеления пакт" е воден от енергийни приоритети, при които не особено бързо развиващи се страни като България могат да се окажат в драматична безизходица.

Ние сме част от ЕС и не бихме могли да се отклоним от рамката на "зеления пакт", каквото и да е отношението ни към него. Необходимо е обаче българската държава, експертната общност и политическата класа да разработят детайлни сценарии за вписване на България в този процес и най-вече за необходимите и възможните мерки, които бихме могли да предприемем в условия на кризисно развитие. Необходимо е да договорим условията на нашето включване в "зеления пакт".

Ние сме в ЕС за да се модернизираме, за да се развиваме, а не за да унищожаваме нашите индустриални активи. Членството ни в ЕС започна със затваряне на четири работещи реактора под натиска на европейските зелени. Нямаме повече активи за затваряне. Нямаме и излишни ресурси за реализация на архаични утопии - от типа на АЕЦ Белене. Особено тревожна е пълната липса на сериозен дебат по "зеления пакт" в българското публично пространство, ако не броим дежурните идеологически престрелки между зелени и либертарианци, от които реална полза няма.

Застрашени сме от процес на маргинализация, който ефективно да реализира "плана Макрон" за Европа на различни скорости чрез инструментите на "зеления пакт" - който не успява да отговори на високите критерии, да се дръпне настрани (ако не и да си ходи).

Време е икономисти, енергетици, европейски експерти и хора, натоварени с политическа отговорност да започнат сериозен дебат за последствията на "зеления пакт" върху България и разработката на стратегии за българското участие в реализацията на този пакт, които да минимизират щетите от него върху българската икономика и общество.

*Текстът е публикуван на страницата на анализатора във Фейсбук. Заглавието е на Faktor.bg.