Огнян Минчев: Българите показаха, че мястото на "сухите пръчки" не е в огъня

Да спазваме правилата на дистанциране и предпазливост в социалните контакти, за да се предпазим от повторно завръщане на заразата, призова политологът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

На всички беше ясно, че не можем да останем под карантина, беше известно още в началото. Сега излизаме доста хаотично, взривно, да се надяваме успешно. Това коментира в студиото на БНТ политологът Огнян Минчев. 

Създадоха се две „партии“ – на тези, които подкрепяха карантината и на тези, които я отхвърляха и които несправедливо критикуваха мерките и след либерализирането им  се опитаха да вземат реванш – че карантината е била грешка, под заплахата от една илюзия – вирусът, който не съществува, както казва колегата Райчев. Затова искам да кажа на всички хора, които жертваха психика, работа, финансова стабилност - не мисля, че е справедливо, че всичко е било напразно. Ние спасихме българското общество от заразата, която можеше да нанесе много по-голямо поражение върху нашето общество, подчерта Минчев.

По неговите думи има две позитивни неща от кризата, свързана с коронавируса.

Първия позитив е, че българите от много време насам се обединиха и тръгнаха в една посока – решиха проблем, който можеше да има много тежки последици за българското общество. 

Вторият е, че българското общество прояви солидарност срещу тези, които и до ден днешен говорят, че мястото на сухите пръчки е в огъня, стига да спасим икономиката и финансовите си интереси. За мен това е нещо много ценно от тази карантина, която измъчи всички, посочи политологът.

Огнян Минчев коментира и поведението на политиците в условия на извънредно положени.

Политиците използваха ситуацията, за да лансират своите интереси. Лошото е, че политиците освен този тип всеядност в стремежа си да защитят партийните си интереси за сметка на кризата, проявиха и голяма доза популизъм. А опортюнизмът във вземането на политически решения в тази криза е неприемлив.

Според Минчев в подобна ситуация държавата единствена може да мобилизира хората.

В сегашната ситуация пазарът не може да се справи с кризата. Държавата има много важна роля в условия на криза и слава Бога, че хората получиха тази подкрепа от държавата, подчерта анализаторът. 

Огнян Минчев бе категоричен, че сега е необходимо решенията, които се вземат,  да бъдат разумни и логични, с определена дистанция, за да се види как работят. Но каквито и ограничения да сваляме, поне още година ще трябва да спазваме правилата на дистанциране и предпазливост в социалните контакти, за да се предпазим от повторно завръщане на заразата.

Политологът изрази своята позиция по отношение на тенденциите на развитие в глобалния свят.

Глобализацията с всички ползи имаше дефицит – институциите, които бяха натикани в ъгъла и бяха поставени под контрола на глобалния пазар. ЕС дори беше стъписан в началото на кризата. Институциите ще играят по-важна роля, макар да не е хубаво, но е необходимо. Ще се случи също така и  динамично преструктуриране в глобалната икономика. Хората също излизат променени, а резултатите в отношенията между хората няма да бъдат еднозначни, посочи Огнян Минчев.