Огнян Минчев: Радев, ако иска, да си прави и ловно-рибарско дружество, но да не му се позволява рецидива, който сътвори

24-ти май трябва да е Национален празник, за да празнуваме това, което сме дали на света

Огнян Минчев, снимка: БГНЕС

Огнян Минчев, снимка: БГНЕС

Политологът проф. Огнян Минчев коментира идеята на ПП-ДБ 24-ти май да смени Националния празник 3-ти март пред БТВ: "Аз съм подкрепял тази идея поради 2 причини. 24-ти май е обединителна дата за българите. Хората с различни геополитически възгледи, на практика, са обединени. Чрез превода на богослужебните християнски книги на български славянски език, чрез разширяването на българската култура и предаването ѝ на другите нации, България участва и е с много голям принос в създаването на европейската цивилизация".

По думите на Минчев, смяната на празника и бъдещи конституционни промени няма да затруднят депутатите: "Нищо не отмества фокуса. Ако се правят определени конституционни промени, те трябва да са в различни сфери, където се преценява, че е необходимо, да бъдат добре обсъдени и договорени на парламентарно равнище. 24-ти май е много ценна дата за Национален празник на България, защото превръщането на народа ни в нация се е случило преди всичко с хората, които са се грижили за вярата, за културата ни и направиха училище във всяко българско селище. Те създадоха модерна българска нация на основата на образованието и културата. По-голям аргумент 24-ти май да е Национален празник, аз не мога да си представя. 3-ти март ще си остане значима дата поради причини, които са известни на всички. Но не е нормално да празнуваме това, което сме получили в резултат на международен договор при подписването, на който, дори не са присъствали българи. Ние оценяваме дара, който ни е даден и помощта за нашето освобождение, но ние не трябва да празнуваме това, което сме получили като подарък. Ние трябва да празнуваме това, което сме дали на другите. Трябва да поставим във фокус българската, а не руската държава, която е подписала договор на 3-ти март", каза още проф. Минчев.

Политологът коментира и позицията си да се премахне възможността за служебни кабинети: "През последните 2 години конституционната позиция за създаване на служебен кабинет бе на практика компрометирана с факта, че през по-голямата част президентът управлява еднолично, надминавайки духа на конституционния текст за правителство, което управлява оперативно. То направи огромна чистка в държавната администрация и промени геополитическата ориентация на България. В една парламентарна република се упражняваше еднолична власт. Всичко това трябва да бъде незабавно коригирано и да се премахне подобен рецидив. Във всички демократични страни има практика кабинетът да управлява до провеждането на следващи избори. Има възможност парламентарните конфигурации да договорят временно правителство с парламентарен контрол. Въпросът е да не се допуска диктаторска власт, без легитимност. А, иначе, президентът, дали ще си прави партия... Може да си направи и ловно-рибарско дружество, но не е аргумент парламентарната република и конституцията да не бъдат защитени".