Дали ще дочакаме Макрон да се загрижи за сигурността на съседите на Русия и жертвите на кремълския режим?

Проблемът не е в разговорите с Путин, а във внушенията, които получават от руския президент и които огласяват като официална позиция

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев*

Макрон се грижи за "сигурността на Русия". Дали ще дочакаме Макрон да се загрижи за сигурността на съседите на Русия, на жертвите на кремълския режим в Русия? Не мога да дам положителен отговор на този въпрос. През 2014 г. Путин окупира Крим и Донбас. Вместо да направят изтеглянето му от окупираните украински територии предусловие за каквото и да е сътрудничество и дори общуване с ЕС, предшественикът на Макрон - Франсоа Оланд и Ангела Меркел заставиха правителството в Киев да приеме техния "мирен план" - т.нар. "Мински споразумения", които представляваха институционализирана гаранция за изнудване на Украйна от страна на Москва. 

След 24 февруари и Франция, и Германия разбраха, че агресията срещу Украйна е агресия срещу Европа - и слепец би го разбрал... Започнаха да помагат на Киев - самостоятелно и през институциите на ЕС. Но продължават да си говорят с Путин - считат това за политика на "отворена врата", за дипломация. Проблемът не е в разговорите с Путин. Проблемът е във внушенията, които получават от Путин, и които огласяват като свои официални позиции.

Париж и Берлин зле разбират, че когато проявиш "разбиране" към агресор

стимулираш агресивното му поведение. Защо уроците на историята са толкова трудни за учене? Толкова ли е далеч септември 1938 г. в Мюнхен? Толкова ли е бледа връзката между "умиротворяване на агресора" и "грижа за сигурността на агресора", и отворените врати към разширяване на агресията. Русия няма предизвикателства за своята сигурност от страна на западните си съседи. Западните съседи на Русия имат дългосрочни и сериозни предизвикателства към своята сигурност в лицето на Русия. 

Превръщането на Централна и Източна Европа в засилващ ролята си стратегически център на НАТО и Запада е ключовата гаранция за мир между Европа и Русия.

Трансатлантическото партньорство е основата за развитие на Изтока на Европа като стратегически център за евроатлантическа сигурност. За Париж и Берлин е важно да осъзнаят, че сигурността на Източна Европа е предусловие за бъдещето на европейската интеграция. В този контекст всеки флирт с режима на великоимперския агресор е нелеп.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg