Кулеба: Само навременна западна помощ ще предотврати разрастване на войната

"Слаби решения - повече война, силни решения - край на войната"

Дмитро Кулеба, снимка: архив

Дмитро Кулеба, снимка: архив

Министърът на външните работи на Украйна призова западните съюзници да не бавят помощта за Киев, като посочи, че навременните доставки на военна помощ ще гарантират, че войната няма да се разрасне, предаде АФП.

"Стратегията за помощ за Украйна капка по капка вече не работи", заяви Дмитро Кулеба по време на посещение във Вилнюс.

"Тя е приключила и ако нещата продължават както в момента, това няма да завърши добре за всички нас", добави той, като призова за "неограничени и навременни доставки на оръжия и боеприпаси, които да гарантират, че Украйна ще победи Русия".

"Трябва да приемем като нова реалност, че ерата на мира в Европа е приключила", заяви Кулеба.

Той призова в Украйна да се организира международно обучение, както и поддръжка и производство на оръжия, като заяви, че това ще създаде логистично предимство за Киев.

"Ефективността на разходите, ефективността на времето и най-важното - победата, е да се правят нещата не само в чужбина, но и в Украйна", каза още Дмитро Кулеба.

Външният министър призова всеки, който се съмнява, че войната може да излезе извън границите на Украйна, "да се събуди, да прочете учебниците по история".

"Слаби решения - повече война, силни решения - край на войната. Толкова е просто." - каза той, като добави: "Докога ще продължаваме да се препъваме в слабите решения през 2024 г.?"

"Когато Украйна има всичко, от което се нуждае, сваляме руски самолети, освобождаваме териториите си, потопяваме руски кораби, побеждаваме", подчерта Кулеба. /БГНЕС