Огромен удар за Герт Вилдерс заради Nexit и забрана на Корана

Ключов потенциален партньор се отказа от участие в коалиция

Герт Вилдерс. Снимка: БГНЕС

Герт Вилдерс. Снимка: БГНЕС

Крайнодесният нидерландски лидер Герт Вилдерс претърпя сериозен удар по пътя към целта си за сформиране на управляваща коалиция, когато ключов потенциален партньор се отказа от участие.

Седмица след като Вилдерс предизвика политическо земетресение в Нидерландия и извън нея със зашеметяващата си изборна победа, задачата му да създаде коалиция стана още по-трудна, предава АФП.

Процесът се следи внимателно в Брюксел и в цяла Европа, като се има предвид антиислямският, антиимигрантският и антиевропейският манифест на Вилдерс, който също така призовава за спиране на доставките на оръжие за Украйна.

Вилдерс се нуждае от подкрепата на 76 депутати в 150-местния парламент, за да получи работещо мнозинство. Неговата Партия на свободата PVV шокира всички, като спечели 37 места - много повече от прогнозите на социологическите проучвания.

Предпочитаната от него коалиция е с фермерската партия BBB (7 места), изцяло новата прореформаторска Нова социална партия (20 места) и настоящата управляваща партия, дясноцентристката VVD (24 места).

VVD вече изключи участието си, като заяви, че ще "подкрепи дясноцентристка коалиция" от опозиционните скамейки. BBB и NSC се смятат за по-благосклонни.

Но NSC и нейният популярен лидер Питер Омцигт заявиха, че не виждат начин да работят с PVV, освен ако тя не изясни по-крайните части от своя манифест.

"Като цяло фракцията на NSC сега не вижда никакво основание за започване на преговори с PVV за правителство на мнозинството или на малцинството", се казва в писмото на Омцигт до "скаут", натоварен да наблюдава преговорите.

Манифестът на PVV "съдържа възгледи, които по наша преценка противоречат на конституцията... тук ние поставяме твърда граница", се казва в писмото.

Манифестът призовава за забрана на джамиите, забрадките и Корана, както и за референдум за "Nexit" - излизане на Нидерландия от Европейския съюз.