Окупаторът мощно атакува Одеса с ракети "Калибър", "Оникс", Х-22 и "Искандер"

По информация на Киев значителна част от ракетите са унищожени от силите за ПВО

Руските сили са нанесли масиран ракетен удар по Одеса. Те са използвали балистични ракети Искандер-М, както и няколко типа крилати ракети. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на Оперативно командване "Юг" във Facebook.

"По време на ракетната атака през нощта противникът порази Одеска област с най-малко 5 типа ракети от всички видове базиране: "Калибър“, "Оникс“, Х-22 и "Искандер-К“, а също така използва балистични ракети "Искандер-М“, се посочва в съобщението на ОК "Юг“.

Съобщава се, че значителна част от ракетите са унищожени от силите за ПВО. Други са причинили разрушаването на пристанищната инфраструктура, на най-малко 6 жилищни сгради, включително жилищни блокове. 

В града има прекъсване на електрозахранването, което може да затрудни движението, вероятно ще бъде променен маршрутът на градския транспорт.

РБК-Украйна припомня, че след оттеглянето си от "зърненото споразумение" Русия почти всяка вечер нанася ракетни удари по Одеса и района. Така през нощта на 23 юли те са предприели нова комбинирана атака срещу града и района. Според ОВА (областна военна админитрация) в резултат на обстрела са пострадали цивилни обекти и жилищни сгради.

Съобщава се, че в резултат на масиран обстрел е пострадала Преображенската катедрала в града, пострадали са и многоетажни сгради. Съобщава се е, че един човек е загинал, 19 са ранени.