Окупирани украински градове не се примиряват, хората бранят с голи ръце свободата си

Граждански протести срещу руския окупатор има в Херсон, Бердянск, Мелитопол

снимка: Туитър

снимка: Туитър

Окупираните от руските войски градове в Украйна не се примиряват, а показват своето неодобрение на митинги и шествия, на които се изправят с голи ръце срещу тежката военна техника. Почти всеки ден протести има в Херсон, Бердянск, Мелитопол и други градове, пише "Сега".

Украинският президент Володимир Зеленски призова снощи жителите на Донбас да се борят за своите права и свободи.

"Донбас! Спомни си какво казваха за теб: Никой не е поставял на колене Донбас! И никой няма да го направи! Всеки в Донецк и Луганск знае тези думи и често ги повтаряше. По-рано! А сега? Донбас, сега е твоето време! Обръщаме се към всички хора на временно окупираните територии. Към всички, които ни чуват. Чиято памет не е промита от пропагандата. Които не си затварят очите от страх. Чиято душа не е обезобразена от цинизма. Борете се за вашите права! За своята свобода! Заедно с Херсон, Бердянск, Киев и всички украински градове, които ценят живот и не се страхуват от нищо.

Сравнете Донецк след 8 години война и Харков след 8 дни война. Казваха ви, че ние унищожаваме градове. Погледнете Харков, Ченигов... На 500 кг бомби, които хвърлят върху домовете на украинците. Погледнете Бородянка. Разбитите училища. Взривените детски градини. Унищожената катедрала в Харков. Погледнете това, което направи Русия. Защитете се! Иначе тя ще вземе и вашия живот! Вашите домове!", призова Зеленски в емоционална реч.