Шолц с остро изказване за Путин: "Това е ваше, това - наше" – не може така!

Светът да окаже по-голям натиск върху Кремъл

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че светът трябва да окаже по-голям натиск върху руския президент Владимир Путин, за да сложи край на войната в Украйна, предава РБК-Украйна, позовавайки се на негово обръщение по време на "диалога с гражданите“ в Хамбург на 2 октомври, предава "Фокус".

Шолц коментира, че според светогледа на Путин Москва има право произволно да преначретава картата на Европа, създавайки резделителни линии на принципа "това е ваше, това - наше".

„Но не трябва да е така“,  подчерта канцлерът на Германия по време да диалог с граждани в Хамбург.

"Ще правя всичко възможно, за да увелича значително натиска върху руския президент и той нкаря да осъзнае, че не може просто да каже: "Аз ще продължавам докато не постигна целта си, независимо колко животи ще струва това, включително животи на собствените ми войници." – коментира Шолц.

"Но подчертавам: това не може да е правилно, когато голям силен съсед казва, че иска част от вашата територия. Същността на конфликта е, че говорим за завладяване на страната, нищо друго“, посочи Шолц, добавяйки, че партньорите са опитали за да избегнат това.
Според него трябва да се направи всичко възможно войната да приключи и Украйна да може да защити своята цялост и независимост.

"Ще направя всичко, за да гарантирам, че значително ще увеличим натиска и руският президент в крайна сметка ще осъзнае, че не може просто да каже: "Ще продължа, докато не постигна целта си, без значение колко животи струва това, включително собствени войници, “ заяви Шолц.

Той оцени положително и преговорите на ниво политически съветници - първо в Копенхаген, след това в Джеда, в които участваха и представители на Китай, Южна Африка и Бразилия.

"Това все още не е обещание за решение. В тази ситуация е трудно да кажем на какво се надяваме, но това, вярвам, е пътят", каза правителственият ръководител.

Той напомня за щетите, нанесени от Русия на Украйна, като подчертава, че Москва продйлжава да убива хора, да разрушава икономикиката, да минира територията на отбраняващата се страна.

"Но той (Путин) не се интересува от всичко това, защото някъде в историческите книги по-късно трябва да бъде написано: той направи държавата си голяма“, отбеляза Шолц.

Германия е един от лидерите сред съюзническите страни по отношение на доставките на оръжия. Берлин предостави няколко вида артилерия, танкове Leopard от по-стари и по-нови модификации, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Patriot, боеприпаси, превозни средства, дронове и други видове оръжия.

В пакет за помощ от 17 август Германия прехвърли на Украйна две пускови установки на зенитно-ракетната система IRIS-T с малък обсег.

По-късно стана известно, че новият пакет от помощи ще включва двеста бронирани машини MRAP, както и боеприпаси за минохвъргачки и артилерия.