Олена Коцева: Слуги на Москва оскверниха паметника на Тарас Шевченко в София

„Безсилни сте срещу гениалния украинец!"

Днес паметникът на украинския поет Тарас Шевченко в София беше намазан с червена боя – вероятно като отмъщение за решението на българския парламент, с което Гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. беше признат за геноцид срещу украинския народ, съобщи Олена Коцева, председател на Сдружението на Украинските организации в България "Мати Украйна".  

„За мен е очевидно, че слугите на мАсква в България злобеят и са готови да се ухапят по лакътя но не могат да стигнат! В деня, в който Народното събрание на България е  признало Гладомора в Украйна през 1932-1933 год. за ГЕНОЦИД срещу украинския народ, същите тези слуги на Москва са заляли паметника на иконата на Украйна - Тарас Шевченко, с червена боя!“ – написа тя във Фейсбук.

„Безсилни сте срещу гениалния украинец!
НЕ успяхте да удавите в кръв и разрушения Украйна, няма да успеете да омърсите и великия Тарас с тази боя! Защото не се убива това, което живее в ума и сърцата на хората!“ – казва още председателката на „Мати Украина“.

Тарас Шевченко е национална икона на Украйна – поет, философ, художник, общественик.

Припомняме, Олена Коцева посвещава цялото си време за подпомагане на украинските бежанци у нас и за събиране на помощи за отбраняващата се срещу руската агресия Украйна.  
През декември тя беше удостоена с  голямата награда „Човек на годината“ на Българския хелзински комитет.