Омбудсманът настоява за спешни промени в медицинската експертиза

Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и на социалната политика

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министрите на здравеопазването и социалната политика Христо Хинков и Иванка Шалапатова, в което алармира, че пет месеца след последните промени в нормативните документи за хората с увреждания проблемите им с медицинската експертиза остават.

Поводът за това становище на проф. Ковачева са постъпващите в институцията на омбудсмана многобройни жалби и сигнали от възмутени и отчаяни граждани за нарушени техни права при медицинската им експертиза и произтичащата от това невъзможност да ползват своевременно права и подкрепа като хора с увреждания. Най-често хората се оплакват, че прегледът им пред ТЕЛК се бави с няколко месеца, а до тогава те нямат никакви доходи за живот. Проблем е, че остават и без здравноосигурителни права, и без достъп до лечение.

Омбудсманът подчертава, че все още не е прието Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи (ПУОРОМЕРКМЕ). Това допълнително спъва подобряване дейността на органите на медицинската експертиза.

Диана Ковачева настоява до започване работата на създадената междуведомствена работна група за изготвяне на необходимите нормативни промени по отношение на медицинската експертиза, с оглед значителното й забавяне и продължаващото нарушаване на правата на огромен брой уязвими граждани, да бъдат взети допълнителни мерки в спешен порядък за ускоряване на процеса по извършване на експертизата и възобновяване на пенсиите за инвалидност до изготвяне и извършване на необходимата цялостна реформа в областта.