ООН: Цифровата икономика разхищава ресурси и вреди на околната среда

Последиците стават все по-сериозни

ООН предупреди, че стремежът към цифрова икономика е свързан с екологични разходи, тъй като големите центрове за данни консумират огромни количества вода и енергия, предаде АФП.

Докато цифровизацията подхранва световния икономически растеж, последиците за околната среда стават все по-сериозни, се казва в доклад на агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

Агенцията призова за устойчиви стратегии за противодействие на нарастващите екологични щети, особено в развиващите се страни.

"Дигитализацията продължава да се развива с бърза скорост, променяйки живота и средствата за препитание. В същото време нерегулираната цифровизация рискува да изостави хората и да изостри предизвикателствата, свързани с околната среда и климата." - посочва в доклада ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

Той предупреждава, че повишената зависимост от цифровите инструменти оказва пряко въздействие върху околната среда, като се започне от изчерпването на суровините, потреблението на вода и енергия, замърсяването на въздуха и генерирането на отпадъци.

През миналия месец американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви, че обещанието на технологиите за генеративен изкуствен интелект ще накара технологичните гиганти да похарчат около 1 трилион долара. Това включва капиталови разходи през следващите години, включително инвестиции в центрове за данни, чипове и друга инфраструктура.

Поставя се и въпросът дали тези големи разходи някога ще се изплатят по отношение на ползите и възвръщаемостта от ИИ.

Шамика Сиримане, директор по технологиите и логистиката на UNCTAD, посочва, че въпросът за какво трябва да се използва ИИ - дали за обществено благо или за търсачки, маркетинг или продажба на тениски - все още не е решен.

"Но преди да е станало твърде късно, трябва да започнем този разговор", допълва тя.

В своя Доклад за цифровата икономика до 2024 г. UNCTAD дава няколко примера за въздействието на цифровата икономика върху околната среда.

В доклада се казва, че през 2020 г. секторът на информационните и комуникационните технологии е емитирал между 0,69 и 1,6 гигатона въглероден диоксид.

Това представлява от 1,5% до 3,2% от глобалните емисии на парникови газове - приблизително толкова, колкото генерира въздушният транспорт или корабоплаването.

За производството на двукилограмов компютър са необходими приблизително 800 кг суровини, се казва в доклада.

Търсенето на критични минерали като графит, литий и кобалт може да нарасне с 500% до 2050 г., смятат от UNCTAD.

През 2022 г. центровете за данни са консумирали 460 тераватчаса електроенергия, а до 2026 г. се очаква потреблението да се удвои.

В доклада се отбелязва, че в Ирландия потреблението на електроенергия от центровете за данни се е увеличило повече от четири пъти между 2015 г. и 2022 г. и сега представлява 18% от потреблението на електроенергия в цялата страна - число, което може да нарасне до 28% до 2031 г.

Глобалното потребление на енергия за добив на биткойни, е нараснало около 34 пъти между 2015 г. и 2023 г. и се оценява на 121 TWh. /БГНЕС