Опозицията в Естония иска оставката на премиера Кая Калас заради връзки на съпруга ѝ с Русия

Компания, която частично е собственост на съпруга, продължава да работи в Русия

Кая Калас

Кая Калас

Опозицията и основните медии поискаха оставката на министър-председателя на Естония Кая Калас, след като стана ясно, че компания, която частично е собственост на нейния съпруг, продължава да работи в Русия, предаде АФП.

Обществената телевизия ERR съобщи на 23 август, че транспортната компания Stark Logistics, която е частично собственост на съпруга на Калас Арво Халик, е продължила доставките до Русия след началото на войната с Украйна.

Съединените щати и Европейският съюз наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва, за да ограничат възможността на Русия да финансира военните си действия след инвазията през февруари миналата година.

Stark Logistics каза, че има само един естонски клиент, Metaprint, който в момента е в процес на затваряне на завода си в Русия.

Компанията извършваше доставки, за да помогне за уреждането на затварянето на обекта.

Партията на центъра - основната опозиция на Калас, заяви, че започва дискусии по вот на недоверие към премиера, докато друга опозиционна партия - "Исама", каза, че тя "няма друга възможност, освен незабавно да подаде оставка".

Няколко естонски вестника също я призоваха да подаде оставка.

В изявление във Facebook Калас каза, че компанията на нейния съпруг е помагала на един от естонските си клиенти "в съответствие със законите и наложените санкции".

Тя каза, че цялата търговия с Русия трябва "да спре, докато продължава войната на руската агресия срещу Украйна".

Съпругът на Калас се извини днес за възникналата ситуация и "вредата, причинена на жена ми" и каза, че незабавно ще продаде акциите си в Stark Logistics и ще се оттегли от компанията.

Той каза, че съпругата му "не е наясно" с работата му. Калас е министър-председател от 2021 г. /БГНЕС