Опозицията в Сърбия иска министерство за избори, Вучич се подиграва

Александър Вучич

Александър Вучич

Сръбските опозиционни партии - Партията за свобода и справедливост (ПСС) на Драган Джилас, Демократическата партия на Зоран Лутовец (ДП) и Движението за свободни граждани (ДСГ) на Павле Грбович настояват за сформирането на специална министерство, което ще се занимава с изборите, пише в днешното издание на вестник „Данас“ цитиран от БГНЕС.

Всекидневникът пише, че такова искане е посочено в съвместния документ на трите партии за участие в междупартийния диалог за подобряване на изборните условия в Сърбия, който трябва да бъде изпълнен под егидата на Европейския парламент (ЕП).

Тези партии настояват това министерство да бъде съставено от безпартийни фигури, за да бъдат следващите избори, обявени за пролетта на 2022 г., за честни и свободни. Според "Данас" тези партии предлагат да се назначи и служебно лице в рамките на специалното министерство за избори, което ще се погрижи да предотврати натиска върху служителите в публичната администрация и компаниите да гласуват за управляващата партия.

Сръбският президент Александър Вучич, попитан за инициативата на опозицията да сформира министерство за избори, иронично заяви, че през "предходните дни трябва д е било пълнолуние". „Няма да говоря за политически опоненти, но предходните три дни изглежда е било пълнолуние. Какво казахте, Министерството на изборите ...?“, каза Вучич по отношение на инициативата.

На идеята реагира и Лигата на социалдемократите на Войводина (ЛСВ) на Ненад Чанак, опозиционна партия, която за разлика от ПСС и ДП не бойкотира последните избори. „Истинската опозиция сега търси министерство, призовавайки за цвета на изборите,а призовава за бойкот на изборите и нарича всички, които не бяха за това, предатели. Браво майстори! Как възнамерявахте да направите това? Първо поднесохте на тепсия парламента и други институции на Вучич, а след това търсите ново министерство“, написа говорителят на ЛСВ Александър Мартон в Tуитър.