Орбан с ново скандално изявление: Единствено парите на Запада държат Украйна жива

Той смята, че Украйна вече не е суверенна държава

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан направи скандално изявление в своето традиционно интервю пред държавното радио Kossuth днес. Той твърди, че  украинците практически вече са загубили суверенитет, тъй като държавата вече не може да финансира собствените си граждански операции. И единствено парите на Запада държат Украйна жива и функциониращи. 

"Въпросът сега е какво ще реши американският президент Джо Байдън и колко дълго ще издържи Европа. Американците могат да генерират много пари с различни "финансови манипулации", но Европа не може да направи това. ЕС може единствено да събира пари от страните членки“, заяви унгарският премиер.

Премиерът отбеляза още, че Европейският съюз е на предела на своята издръжливост и че обществото все по-малко се интересува от развоя на войната. Според Виктор Орбан страните членки са много по-заети със собствената си вътрешна политика и икономическите ефекти от войната.

Унгарският лидер коментира случващото се в Украйна пречупено през призмата на националните интереси. По думите му Европейският съюз иска финансови средства за войната в Украйна, като същевременно дължи пари и на Унгария. Ръководителят на правителството оцени размера на защитата на границата на 2 милиона евро, а неплатеният дълг към учителите на 800 милиарда форинта. Освен това ЕС все още трябва да изплати средствата от фонда за възстановяване на Унгария. 

"На заден план вървят сложни игри, не съм им фен“, отсече Виктор Орбан.

Неотдавна топ банкер намекна, че Унгария все повече се отдалечава от ЕС и не е изключен сценарият страната на Орбан да излезе от Съюза.