Орбан в ЕП: Ще отворя шампанско, ако Тръмп спечели изборите в САЩ

Унгарският премиер е противник на помощта за Украйна

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че ще отвори „няколко бутилки шампанско“, ако неговият съюзник Доналд Тръмп си върне президентството в Съединените щати.

Националисткият лидер, чиято страна e ротационeн председател на ЕС, е дългогодишен сътрудник на бившия американски президент, предаде АФП.

„Ще отворим няколко бутилки шампанско, ако Тръмп се завърне“, каза Орбан пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург. Той ще се обърне към законодателите в ЕП на 9 октомври.

Унгарският премиер ще бъде домакин на среща на европейските лидери в Будапеща два дни след президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Орбан твърди, че ако Тръмп спечели, Европа трябва да бъде готова бившата риалити звезда да започне да полага усилия за прекратяване на войната в Украйна преди официалното му встъпване в длъжност през януари.

„Той ще действа незабавно – така че като европейски лидери нямаме никакво време за губене. Няма да имаме време. Затова трябва да действаме първо интелектуално, след това философски и тогава стратегически.“ - твърди Орбан.

Тръмп критикува огромната военна и финансова помощ, която Вашингтон оказва на Киев. Той настоява, че може бързо да постигне мирно споразумение с Русия.

Орбан - най-близкият приятел на Кремъл в ЕС, предизвика гняв в общността, когато се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва като част от така наречената „мирна обиколка“ в началото на унгарското председателство.

Будапеща неведнъж е спирала подкрепата на ЕС за Киев и отказва да се присъедини към усилията на Запада за оказване на военна помощ Украйна срещу руската агресия.

Орбан заяви, че Украйна „не може да спечели тази война на бойното поле“.

„Бихме искали да убедим лидерите на Европейския съюз да променят тази стратегия, защото тази стратегия и поражение не работят“, каза той. /БГНЕС