Осъдиха 91 сицилиански мафиоти на 660 г. затвор за източване на еврофондове

Средствата са отивали в касите на два мафиотски клана

Десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха осъдени на лишаване от свобода в рамките на знаков съдебен процес, който показа как мафията е източила ЕС с милиони евро.

Продължилият година и половина процес срещу 101 подсъдими в Месина, Сицилия, приключи рано днес, като 91 от обвиняемите бяха осъдени на общо 660 години затвор за престъпления, включващи измами, фалшиви декларации, изнудване, създаване на фалшиви компании с цел незаконна печалба и търговия с наркотици. Двама от лидерите на мафията ще отидат в затвора за 30 и 23 години. Осъдителните присъди бяха четени за повече от час.

Процесът разкри за първи път система от измами, при която са източени най-малко 5 млн. евро от земеделските фондове на ЕС в касите на два мафиотски клана, базирани в планината Неброди, и техните сътрудници - включително счетоводители, политици и държавни служители.

"Процесът показа, че съществува съвременна мафия, която е преминала от изнудване и наркотици към по-сложни форми на незаконни приходи, използвайки измами, за да получи публични средства, предназначени за развитието на Сицилия", заяви прокурорът Маурицио де Лучия пред POLITICO.

Италия отдавна се бори с корупцията и процесът може да породи опасения относно 191,5 млрд. евро, които Италия трябва да получи като част от фонда на ЕС за възстановяване на икономиката след пандемията. Но успешното съдебно производство може да покаже и способността на страната да се справи с престъпността.

През 2020 г., след четиригодишно разследване, около 1000 полицаи нахлуха в домовете на десетки заподозрени членове на мафията - с прякори като Блонди, Бангър и Вито Корлеоне (по името на героя на Марлон Брандо в "Кръстникът").

През 80-те и 90-те години на миналия век два клана водят война за територии, в която загиват повече от 40 души. По-късно обаче те загърбват различията си в съвместните си усилия да измамят ЕС.

Подкупвайки местни служители, те набелязват парцели земя, за които все още не са потърсени средства от ЕС и ги присвояват, като заплашват собствениците на земята или създават фалшиви договори за наем от името на подставени лица, казва прокурорът по делото Де Лусия.

Често те дори не си правели труда да обработват земята и дори кандидатствали за финансиране на земи, които не се използват за земеделски стопанства или на земи, които не контролират, включително парцели, собственост на католическата църква и други, използвани от военноморските сили на САЩ за разполагане на сателитни комуникации.

Властите са наясно, че мафиотските кланове източват субсидиите на ЕС от 2012 г., когато Джузепе Анточи, бивш президент на област Неброди, затяга проверките на кандидатите за евросредства. Тези проверки вече са част от националното законодателство.

Тази мярка поставя Анточи в опасност; през 2016 г. той е обект на опит за убийство - най-значимото нападение срещу институционална фигура от 90-те години насам. Сега той живее под 24-часова въоръжена охрана, но беше в сградата на съда, за да види как се четат присъдите.

"Тази територия се наричаше "земята на мъртвите души", защото беше толкова подчинена на мафията", каза той пред "Политико". "В миналото клановете воюваха, но в последно време вече нямаше нужда да се избиват помежду си, защото парите идваха от ЕС. Те си поделиха земята, унижаваха хората. Цената платиха дребните фермери. Никой не можеше да се изправи срещу тях или да се справи, както се казва, срещу традиционните мафиотски методи на изнудване и сплашване.

"Повече от 600 години лишаване от свобода са много силен сигнал. Тази територия сега е освободена и може да научи на нещо цялата ни страна", каза Анточи.

Според Де Лусия разследването и съдебният процес са насърчили прокурорите в други региони да проведат свои собствени подобни разследвания. /БГНЕС, "Политико"