Османи: Без промени в конституцията, европейският процес ще се забави

Той обвини партиите в България за „класическо отвличане на отношенията“

Буяр Османи

Буяр Османи

Невъзможността за приемане на промените в конституцията на РСМ означава спиране на процеса на преговори с ЕС, заяви в интервю за "Гласът на Америка" министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

"Който предизвика това, дори от позицията на опозиция в момента, трябва да знае, че когато се случи да са на власт, ще трябва да минат през конституционни промени. Никое правителство или общество не може да устои на натиска да блокира дългосрочно перспективите за ЕС." - предупреди той.  

„Конституционните промени са в наш интерес. Първо, защото даваме нова посока на отношенията с България, тоест на българо-македонските отношения. От опитите им да поставят тези отношения под капака на историята, ние даваме ново измерение, че в Конституцията са ясно определени мнозинството македонски народ и българската малцинствена общност (България и македонските българи никога не са говорили за малцинство – бел. ред.), а това проправя пътя за това какви ще бъдат дългосрочните отношения между двете общности в региона и в Северна Македония. Втората причина е, че това определя пътя ни към ЕС. Нито една държава от региона на Западните Балкани няма добра перспектива без европейска перспектива. Каквото и да било, забавяне, спиране на този процес е в ущърб на гражданите, когато знаеш, че един ден ще трябва да минеш по този път. Тогава обаче ще бъдат загубени много години, а въпросите на масата ще бъдат още по-трудни и проблематични. Не виждам причина да не съберем сили и да постигнем надпартиен консенсус по въпрос, който е от национален интерес на македонците и всички останали граждани като цяло.“ - каза още Османи.

Той обвини политическите партии в България за „класическо отвличане на отношенията“ между София и Скопие.

„Те имат за цел да спечелят дивиденти от темата на следващите избори. Фактът, че от доста време няма политическо правителство, позволи да се разчисти теренът за консервативните идеи в българското общество, които да могат да излязат на повърхността и да диктуват динамиката. Тези консервативни моменти обикновено се потискат от политическото правителство, защото вредят не само на държавите, но и на международната позиция на отношенията между държавите. За съжаление, липсата на тази политическа шапка в България позволява да излязат на повърхността някои радикални елементи, които се опитват непрекъснато да провокират нашето общество. Онова, което аз се опитвам да направя, е да не попаднем в тези капани и да направим грешки по пътя, тъй като за нас най-важното е да поддържаме имиджа сред 26-те страни-членки на ЕС, който за момента е безупречен по отношение на всички наши политики и постижения.“ - посочи Османи. /БГНЕС