Буяр Османи: Договорът с България е рамка за решаване на всички недоразумения

Въпросите трябва да се отварят, а не да се поставят под килима, заяви външният министър на РС Македония

Буяр Османи

Буяр Османи

Договорът за добросъседство с България е рамката за разрешаване на всички недоразумения между двете страни, въпросите трябва да се отварят, а не да се поставят под килима, заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи, цитиран от МИА.

Той днес имаше работна закуска с посланика на Република България Ангел Ангелов и германския посланик Анке Холщайн, като част от дейностите в рамките на съпредседателството на РС Македония и България на Берлинския процес.

„ Имаме рамка, която беше подписана през 2017 г. и тя определя инструментите как да се преодолеят всички съществуващи разлики. Мисля, че не трябва да има резерви за разговори с приятели и съседи по всички въпроси, които според нас засягат и двете страни, и двете общества", каза Османи, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той каза, че споразумението не предрешава, че ще се намери общо решение по всеки въпрос, но все пак подходът е да се обсъдят всички дилеми.

„Мисля, че оставянето на проблемите под килима не прави те да изчезват от само себе си, а само ги прави по-големи, натрупва ги и ги прави по-трудни за решаване в бъдеще. Абсолютно открито, по приятелски начин, изразявайки чувствителните неща от наша страна по отворените въпроси, но като слушайки и оставайки отворени и чувствителен към българската страна по всички въпроси, мисля, че ще бъде по-лесно да постигнем общо разбиране за всичко, което касае отношенията. 
Оптимист съм. Всички сме наясно с инвестицията, вложена в този процес, важността на процеса и факта, че стратегическият приоритет за двете страни е регионът да се придвижи към ЕС", каза Османи.

Той казва, че разговорите с България се провеждат ежедневно по отношение на всякакви разногласия и отбеляза, че не желае да навлиза в подробности за тези контакти, тъй като трябва да се остави място на работните групи да продължат разговорите.

Македонският външен министър подчерта, че договорът не е едностранен акт, чиято функция приключва с момента на подписването му, а рамка, в която трябва да се разрешат различията.

По отношение на изявлението на евродепутата Андрей Ковачев, че не е достатъчно РС Македония само да признае, че няма териториални претенции към България и че не е страшно, ако РС Македония започне преговори с ЕС след шест месеца, Османи отговори, че смята, че не трябва да се цензурират изявленията на политиците, но е важно да има комуникация между двете страни.

Той добави, че Берлинският процес трябва да се използва за по-нататъшно задълбочаване на отношенията, но също така и ролята, която двете страни в момента имат като съпредседатели в региона. Османи подчерта, че България е сериозен спонсор на европейската програма на региона, а срещата на върха в София е изключително важна стъпка в европейската програма на региона.