Османи: Сезирахме структурите на НАТО за съобщенията за бомби в РСМ

Става въпрос за хибридни заплахи

Буяр Османи

Буяр Османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония - Буяр Османи, съобщи, че вчера структурите на НАТО са били информирани за непрекъснатите съобщения за бомби в страната.

Той подчерта, че става въпрос за хибридни заплахи, каквито се наблюдават в целия регион.

„Това се случва и в региона. Черна гора реши училищата да преминат на онлайн обучение заради ежедневните предупреждения за взривни устройства. Същото се случва и в Хърватия. Това ме навежда на мисълта, че става въпрос за регионален подход като хибридна атака, което ме подтикна да сигнализираме НАТО. Вчера разговаряхме със структурите на НАТО, за да видим какъв хибриден подход към региона може да има, коя може да е причината за това“, каза още Османи.

Министър Османи информира, че за разследването на на имейлите със заплахи криминалистите в страната са се свързали с партньори, с които РС Македония има двустранни отношения, за да установят откъде са изпратени.

Тази сутрин Сигнали на имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мариот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие бяха получени заплахи за поставено взривно устройство.

Вчера са регистрирани рекордните 49 сигнала за бомби, които след извършените от полицията проверки бяха обявени за фашиви. /БГНЕС