Османи: Очакваме единна позиция от България, за да преговаряме

Той отхвърли твърденията, че се подготвят или разглеждат конкретни предложения

Буяр Османи

Буяр Османи

Очакваме България да изработи единна позиция на правителството по отношение на по-нататъшния преговорен процес между София и Скопие. Въпреки че има комуникация, няма как да се водят конкретни разговори, докато не чуем тази единна позиция. Топката е в ръцете на България, заяви днес външният министър на РС Македония Буяр Османи.

Той отхвърли твърденията, че се подготвят или разглеждат конкретни предложения и теми.

„Мисля, че те също знаят, че процесът не може да бъде обвързан толкова директно, т.е. за да се поставят условия за началото на преговорите, ако се направят конституционни промени. Смятам, че на масата е сложено едно добро предложение, което е компромис между тяхното искане да приключи преди и нашите искане да стане непосредствено преди членството. Мисля, че Република България е наясно с това, мисля, че по-скоро става въпрос за липсата на консолидирана позиция там, която да бъде съобщена на нашето външно министерство”, каза Османи.

Коментирайки изявлението на българския президент Румен Радев, че „няма да позволи македонизмът да влезе в ЕС”, Османи подчерта, че в България има лица, които се опитват чрез провокации и блокади „да ни накарат да допуснем грешка в последните седмици от цикъла”.

Такива хора „не само че искат блокадата да продължи, но по възможност за пред света вината да е наша и затова има опити за блокада и провокации”, подчерта министърът.

„Република Северна Македония няма нито една забележка от когото и да било относно процеса на присъединяване, всички, включително 26-те на масата миналата вечер, твърдят, че топката е в България”, заяви Османи.

Той подчерта, че целта на Скопие е да изгради коректни отношения с България, „така че ще продължим да бъдем конструктивни и в бъдеще, а подобни провокации отхвърляме и осъждаме”. /БГНЕС