Основната кюрдска партия призовава избирателите да подкрепят Кълъчдароглу

Демократичната партия на народите е трета сила в парламента

Кемал Кълъчдароглу

Кемал Кълъчдароглу

Основната кюрдска партия в Турция и нейните леви съюзници призоваха избирателите в петък да подкрепят основния съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите изборите на 14 май.

Призивът насочва една от най-големите групи гласоподаватели в Турция зад кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу и допълнително усложнява пътя на Ердоган към трето десетилетие управление.

Демократичната партия на народите (ДПН), третата по големина в турския парламент, реши през миналия месец да не издига кандидат за президент.

По-късно тя намекна, че подкрепя Кълъчдароглу, но до момента  не беше подкрепила официално кандидатурата му.

Съпредседателят на партията и неговите политически съюзници призоваха днес избирателите да се обединят около човека, който има най-големи шансове да победи Ердоган.

„На тези исторически избори ние призоваваме народите на Турция да гласуват за Алианса на труда и свободата на парламентарните избори и за Кемал Кълъчдароглу на президентските избори“, се казва в изявление на ДПН и нейните съюзници.

Съпредседателят на ДПН Митхат Санджар нарече предстоящия вот „най-решаващият в историята на Турция“.

„Ето защо решихме да подкрепим Кълъчдароглу“, заяви той.

Кюрдската партия спечели повече от 10% от гласовете на предишните национални избори и представлява общност, съставляваща около една пета от населението на Турция. /АФП