Осветиха скандален разговор на Путин с Макрон 4 дни преди началото на войната

Френски журналисти разкриха подробностите от телефонен разговор между президентите на Русия и Франция на 20 февруари - последния ден, преди Москва да признае независимостта на т. нар. "ДНР" и "ЛНР" и последвалата въоръжена инвазия в Украйна.

Документалният филм "Президентът, Европа и война", показан по телевизионния канал France 2, е базиран на деветминутен телефонен разговор, проведен между Владимир Путин и Еманюел Макрон, пише "Радио Свобода". В него авторите разказват за дипломатическото задкулисие през последните шест месеца в Елисейския дворец - за опитите на Макрон да предотврати войната и за реакцията му при нейното избухване.

Разговорът на Путин с Макрон, откъси от който са включени във филма, се е състоял сутринта на 20 февруари, на фона на рязко изострената ситуацията в Донбас и изтеглянето на руските войски към границата с Украйна, но преди да бъдат предприети официални стъпки от руската страна.

„Бих искал първо да ми дадете своето разбиране за ситуацията и може би съвсем директно, когато говорим на четири очи, да ми кажете какви са вашите намерения“, започва Макрон разговора си с руския президент. "Какво да кажа? Сами виждате какво се случва", отговоря Путин, след което обвинява украинския президент Владимир Зеленски в лъжа, а самия Макрон се опитва да убеди, че трябва да преразгледа Минските споразумения за уреждането на проблема с Донбас. Макрон не се съгласява с неговите тълкувания, което  довежда до разгорещен обмен на мнения. На оплакванията на Путин, че предложенията на сепаратистите „не са чути“, Макрон отговаря доста остро: „Не ни пука за предложенията на сепаратистите!“, обосновавайки това с факта, че тези хора не са страна по Минските споразумения.

В крайна сметка Путин се съгласява с предложението на Макрон да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, но настоява, все още да не се определя датата, тъй като тя трябва да бъде подготвена. Разговорът завършва с думите на Путин: "Не искам да крия от вас, че просто искам да отида да поиграя хокей. Ето, аз ви говоря от фитнеса."

Превод: Faktor.bg