Освобождаването на българските моряци - заложници на хутите, ще бъде обсъдено в Кайро

Палестинският посланик не гарантира какъв ще бъде изходът

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хути, ще бъде поставен на среща в Кайро, съобщи БНР с позоваване на палестинския посланик Насри Халил Абу Джайш. 

Според него, Палестина е положила "върховни усилия" за освобождаването на българите, защото те не са военни. Българските моряци, които са част от екипажа на "Galaxy Leader", са в плен от ноември миналата година. На 7 октомври 2023 година "Хамас" нападна Израел, с което бе поставено началото на разрастващия се конфликт в Близкия изток.

Според посланик Насри Халил Абу Джайш, Палестина е водила разговори и с Иран, и с Йемен, и с "Хамас" за освобождаването на българите, държани в плен.

"Това, което бих съобщил тук и сега, е, че в рамките на този месец ще се проведе среща между палестинската национална власт и "Хамас". Срещата ще се проведе в Кайро и едно от нашите основни искания към "Хамас" ще бъде освобождаването на двамата българи." - увери палестинският посланик, като уточни, че не може да гарантира какъв ще бъде изходът от преговорите в Кайро.

На тях ще бъде търсено решение за мир в Близкия изток: "В резултат на тази война намериха смъртта си 42 000 палестински мъченици", твърди той.

На въпрос дали може да потвърди, или да се отрече твърдението на редица международни анализатори, че "Хамас" използва цивилно палестинско население като жив щит, посланикът заяви, че "живият щит е израелска лъжа" - въпреки множеството доказателства, че това е практика на палестинските терористи.