От ГЕРБ-СДС предлагат закон за облагане на свръхпечалбите от руски петрол

Може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар

Делян Добрев

Делян Добрев

Закон за облагане на свръхпечалбите от руски петрол ще внесат представителите на ГЕРБ в НС. Новината беше съобщена пред БНТ от Делян Добрев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС. 

"Законът ще бъде за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Дори това е работното му заглавие. След началото на войната в Украйна руският петрол се търгува с отстъпки от 30-40%, т.е. той е много по-евтин от останалия петрол, предлаган в света. Това, че руският петрол е по-евтин, в България не го забелязваме на бензиностанциите. ... Може да бъде поставена такса върху горивото, което се произвежда за вътрешния пазар. Това ще направим. Знаем коя е рафинерията ("Лукойл" - б.р.) и за всеки литър гориво, което се продава на българския пазар, ще поискаме да внасят във Фонда за енергийна сигурност по 1 лев. Това няма да влияе на бюджета и няма да има нужда от актуализация, за да работи този закон." - поясни той.

Добрев беше категоричен, че ако е по-добро предложението на служебното правителство за законови мерки за понижаване на цените на горивата, ГЕРБ може да го подкрепи в парламента.

Той коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство: 
"В парламента има партии, които сформираха коалиция "за нови избори". "Продължаваме промяната" са начело на тази коалиция. Те правят единствено опити за проваляне на работата на НС и да се провалят преговорите за правителство, за да се стигне до нови избори. ... За съжаление почти няма шанс за правителство в този парламент. Ако се стигне до нови избори, по-добре е да са в края на февруари или март, а не по-рано."

Според него Демократична България "могат да проявят разум и да помогнат за сформиране на правителство".