От Конгреса на САЩ призоваха Ердоган да избягва военни отношения с Русия

 Висши демократи и републиканци в Камарата на представителите призоваха Турция в сряда да отмени планираното придобиване на руска система за противоракетна отбрана С-400 в последното усилие на американските законодатели да обезкуражат Анкара да продължи сделката, предава Reuters.
Те представиха резолюция, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган се призова да избягва военни отношения с Русия, които биха могли да застрашат партньорството между САЩ и Турция и ролята на Турция в НАТО, предава "Фокус".
"Приобщаването към (руския президент) Владимир Путин е неприемливо", заяви председателят на Комисията по външни работи на Елиът Енгел.
Американски представители призоваха Турция да отмени закупуването на системата С-400 или да рискува позицията си на потенциален купувач и партньор в производството на изтребителя Lockheed Martin F-35. Според тях планът на Турция за закупуване на С-400 ще компрометира сигурността на самолетите и искат Анкара да купи американската система за противоракетна отбрана.
Членовете на Конгреса са опитали различни подходи, за да убедят Турция да анулира продажбата, включително да въведе законодателство, което би възпрепятствало федералното правителство да харчи пари, за да достави изтребители F-35 в Турция