Откриха ген, свързан с честото развитие на автоимунни заболявания при жените

Въпросният ген е Xist, който е отговорен за "изключването" на една от двете женски Х хромозоми в техните клетки.

Биолози от Швеция и САЩ свързват необичайно честото развитие на много автоимунни заболявания при жените с активността на гена Xist, който отговаря за "изключването" на една от двете женски Х хромозоми в клетките им. Навлизането на молекули, кодирани от този участък на ДНК, в кръвообращението предизвиква силен автоимунен отговор, съобщи пресслужбата на Медицинското училище към Станфордския университет.

"В миналото всички експерименти са били провеждани върху стандартни култури от мъжки клетки, които не произвеждат молекули Xist и свързаните с тях протеини и ДНК вериги. По тази причина не знаехме за съществуването на антитела към комплексите Xist, които са една от основните движещи причини за автоимунните заболявания при жените", заяви професор Хауърд Чанг от Станфордския университет (САЩ), чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

Съществуват много сериозни заболявания, като лупус и диабет тип 1, причината за чието развитие са неизправности в имунната система, които принуждават нейните клетки да атакуват различни органи и тъкани на човешкото тяло. Тези автоимунни заболявания засягат жените няколко пъти по-често, отколкото мъжете, като причините за тях сега активно се изучават от биолози и лекари.

Учените са установили, че една от причините е, че клетките на жените произвеждат голям брой молекули РНК, отговорни за "изключването" на една от двете Х-хромозоми. Ключова роля в този процес играе генът Xist, отговорен за производството на специална дълга РНК молекула, която се свързва с инактивираната Х-хромозома и пречи на клетката да чете гените, разположени върху нея.

Наскоро биолозите откриха, че някои протеини, които се свързват с тази РНК молекула и ѝ помагат да потисне Х хромозомата, са способни да предизвикат силен имунен отговор. Това накара учените да проучат как имунитетът на бозайниците реагира на РНК молекули, кодирани от Х, и да изследват кръвни проби от пациентки за антитела към тези съединения.

Експериментите показват, че тази РНК верига и свързаните с нея протеини провокират развитието на аналог на лупус както при женски, така и при мъжки мишки, което води до увреждане на голям брой органи. Учените откриват антитела към тези биомолекули и в кръвните проби на повече от 100 пациентки с лупус, склеродермия и болест на Вагнер. Всичко това говори в полза на факта, че генът Xist до голяма степен е отговорен за високата чувствителност на жените към автоимунни заболявания, заключават учените./БГНЕС