Учени откриха непознат досега орган в тялото на човека

Откритието може да помогне на пациенти с онкологични заболявания

Учени откриха нов непознат досега орган в човешкото тяло: наподобяващ набор от слюнчени жлези, разположени дълбоко в горната част на гърлото. Въпреки че досега човешкото тяло е изследвано задълбочено този орган е останал незабелязан, тъй като е разположен върху хрущял, наречен torus tubarius, който се намира над небцето, пише vesti.bg.

Изследователи от Нидерландия направиха откритието случайно по време на изследване на пациенти с рак на простатата с помощта на най-новия PSMA PET / CT скенер. При контрастна томография те забелязали непознатия досега орган.

В човешкото тяло има около хиляда малки слюнчени жлези. Те се намират в устата и гърлото, но са толкова малки, че могат да бъдат открити само под микроскоп. Наборът жлези, открит сега, е с по-голям обем.

За да потвърдят откритието, Вутер Фогел и колегите му от Нидерландския онкологичен институт са изследвали 100 пациенти (99 от тях мъже поради фокуса върху рака на простатата) и са установили, че всички те имат новооткритите жлези. Те също така са направили дисекция на два трупа и са установили, че новооткритият орган се състои от лигавична тъкан и канали, оттичащи се в назофаринкса.

Откритието може да бъде важно за лечението на рак. Лекарите, предписващи лъчетерапия на главата и шията, се опитват да избегнат облъчването на слюнчените жлези, защото увреждането на тези жлези може да повлияе на качеството на живот, обясни Фогел.