Отново горя рафинерия в Краснодарския край

Украински дронове са атакували четири области в Русия

В Северския район на Краснодарския край се запали Илския нефтопреработвателен завод. Местни жители разказват в социалните мрежи, че преди пожара са чули звуци от експлозии, съобщава Би Би Си.

"Според информация от спешните служби на Северския район около 2 часа през нощта на 9 февруари е възникнал пожар на територията на Илския негфтопреработвателен завод. До 3 часа през нощта пожарът на открито е ликвидиран своевременно от службите на централата. Няма пострадали", съобщават от Областния оперативен щаб.

Властите не съобщават причината за пожара.

Илският негфтопреработвателен завод вече се превърна в мишена за дронове. В началото на май 2023 г. за два дни в рафинерията избухнаха две експлозии. Руските медии ги свързват с атаки с дронове. Тогава дронът повреди един от блоковете на рафинерията.

В края на май няколко дрона отново два пъти атакуваха завода. Властите съобщиха, че са били "неутрализирани", а медиите съобщиха, че останки от дронове (в първия случай) или самият дрон са паднали на територията на комбината.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са се опитали да атакуват най-малко четири региона на усия.

"Системите за противовъздушна отбрана прехванаха и унищожиха 19 дрона през нощта над териториите на Курска, Брянска и Орловска области, Краснодарския край и Черно море", се казва в доклад на Министерството на отбраната.