Отстраниха от Евровизия изпълнител, който покри лицето си със знаме, докато стои до израелския участник

Холандският изпълнител Йост Клайн беше отстранен от днешния финал на Евровизия само часове преди събитието след инцидент, който е свързан с противоречията около участието на Израел по време на войната в Газа. „Шведската полиция разследва жалба, подадена от представителка на продуцентския екип след инцидент след изпълнението му на полуфинала в четвъртък вечер“, се казва в изявление на Европейския съюз за радио и телевизия. „Докато съдебният процес тече, не би било подходящо той да продължи в състезанието.“ Шведската полиция каза пред AФП, че е разпитала мъж за предполагаемо "сплашване". „Престъплението е извършено на арената в Малмьо в четвъртък вечерта“, каза говорителят на полицията Пеле Вамстад.

Холандският обществен телевизионен оператор Avrotros каза пред АФП в имейл, че намира този ход за „непропорционален“, добавяйки, че е „шокиран от решението“.

На пресконференцията след втория полуфинал Клайн многократно покри лицето си с холандско знаме, което изглежда показваше, че не е съгласен да бъде поставен до израелския състезател Еден Голан.