Овчаров взриви пленума: Искате оставката на Нинова - този филм вече съм го гледал!

По неговите думи от разприте в БСП единственият печеливш е Бойко Борисов, който е на път да спечели и следващите избори

Румен Овчаров

Румен Овчаров

Нали всички с вас сме наясно, че не става дума за никакви доклади, за никакви коалиционни политики, за никакви предсрочни нереалистични избори. Става дума, както се казваше в онзи филм - за кожата на един полицай. Става дума за главата на Корнелия Нинова. Аз този филм съм го гледал през 1996-а! С тези думи започна своето убийствено изказване бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров пред членовете на НС на БСП, който от часове дискутира причините за загубата на изборите.

Овчаров припомни, че през 1996 година - на 21 декември в 8 ч. сутринта, тогавашният министър-председател Жан Виденов ни събра министри на извънредно заседание и ни каза:  Аз си подавам оставката! Той не е допускал, че Виденов ще излезе пред конгреса с оставката си, без да знае кой ще е следващият председател на партията, без да каже кой ще е следващият министър-председател. И така Виденов хвърли цялата партия в хаос и цялата държава в хаос, подчертал бившият енергиен министър.

Овчаров припомни и още един факт, че тогава също е имало вътрешна опозиция и посочил действията на Групата на 19-те, които написаха кърваво писмо, с което поискаха оставката на Виденов след загубата на президентските избори. В тази група тогава бе и Георги Пирински, който сега също иска оставката на председателя - този път на Нинова.

Нали така Георги, ти май беше с тях?, обърна се Овчаров от трибуната към седящия в залата Пирински.

Та тогава на онзи конгрес ние свалихме Жан Виденов, припомни Овчаров и продължи -  някои от новите кандидати за стола на Нинова вече загряват и треньорите са им много, нали го виждаме всички това, защо се заблуждаваме?

Овчаров предупредил обаче, че ситуацията днес е доста по-сложна. Ние се вкарахме в ситуация, в която нямаме изход, казал той. Както тогава Жан Виденов сгреши с оставката, хвърляйки цялата партия и държава в хаос, така сега и Корнелия Нинова сгреши, хвърляйки цялата партия пред избори.

Овчаров предупредил, че единственият печеливш от случващото се в момента в БСП, е Бойко Борисов. "Защото той ще спечели и местните избори и ако искате да знаете, този един лев субсудия не е елементарен популизъм, то е лишаване на БСП от възможността да спечели избори", предупредил Овчаров.  

Румен Овчаров е категоричен, че евроизборите не са загубени от БСП и се противопостави на упреците, че докладът за изборните резултати не бил достатъчно съдържателен и се обърнал към критиците на Нинова, които четат доклада - да седнат и да видят драматичните доклади и задълбочени анализи, които Националният съвет е приел през 2014 г. след европейските избори, през 2009 г. след загубата на парламентарните избори, през 2015 след  местните избори и тогава да седнат всички да разсъждават що е то политически доклад и кое не е политически доклад.

Пленумът реши доклада за изборите да бъде доработен за конгреса, който е следващата неделя. Текстът му ще бъде допълнен от Велислава Дърева, Антон Кутев и Ана Пиринска, които са членове на Идейната комисия на БСП, оглавявана от Валери Жаблянов. Тя излезе  пред пленума с острокритичен доклад за цялото представяне на БСП в кампанията.