Войната между "Хамас" и Израел раздели Индия

"Участниците в обстрела на болницата Ал-Ахли трябва да понесат отговорност"

Нарендра Моди

Нарендра Моди

Ескалацията в Газа заплашва да наруши гражданския мир в най-многолюдната страна в света.

Палестинският посланик в Индия призова министър-председателя Нарендра Моди да окаже натиск върху Израел за доставките на хуманитарна помощ в Газа. Това бе предшествано от телефонен разговор между Моди и палестинския президент Махмуд Абас, по време на който индийският лидер се застъпи за възобновяване на преговорите за създаване на палестинска държава. Индийските власти се опитват да успокоят страстите след първоначалните си изявления относно нападението на "Хамас" срещу Израел, които мнозина възприеха като произраелски. Докато индийските мюсюлмани се противопоставят на действията на Израел, радикалните организации с преобладаващо хиндуистко население ги подкрепят. 

Индия трябва да се включи в решаването на проблема с доставката на хуманитарна помощ за Газа - това заяви палестинският посланик в Индия Аднан Абу Алхая в интервю за световните информационни агенции. "Мисля, че сега Индия има възможност да окаже натиск върху израелците. Поне да отвори границата, за да могат хората да изпратят всички тези необходими неща. Призовавам министър-председателя Моди да направи нещо. Мисля, че това е добър шанс. И съм сигурен, че той ще окаже истински натиск." - заяви палестинският посланик в Ню Делхи.

"Цивилните жертви в резултат на продължаващия конфликт предизвикват сериозна и постоянна загриженост. Участниците в обстрела на болницата Ал-Ахли трябва да понесат отговорност." - заяви от своя страна индийският министър-председател.

По-рано говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи заяви, че Ню Делхи подкрепя преките преговори между Израел и Палестина за дългосрочно решение, основано на съществуването на две държави, и призовава за стриктно спазване на международното хуманитарно право. Освен това Ариндам Багчи припомни, че през годините Индия е подкрепяла Палестина, като е допринасяла за Агенцията на ООН за помощи за населението и организация на работата. През 2018 г. годишната вноска на Индия в агенцията беше увеличена на 5 млн. долара, като тя ще остане такава и през следващите две години. /БГНЕС