Пълнен шаран за Никулден

Две изпитани рецепти, за да приготвите незабравимо ястие за празника

На 6 декември по стар български обичай празнуваме Никулден. В чест на светеца, властелин на морето, покровител на рибарите и патрон на банкерите, се нарежда празнична трапеза. Задължително на нея се поднасят Никулденски шаран – обредна храна, без която празникът не е истински.

Ако искате да приготвите шаран за Никулден по автентични рецепти, доверете се на нашите предложения.

Необходими продукти: 1 шаран (2-3 кг), 1 връзка целина, 10 средно големи глави лук, 1 ч.ч. олио, 5-6 бр. моркови, 5-10 скилидки чесън, 1.5 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка пресен магданоз, 1-2 бр. лимони, 1 ч.ч. вода, 50 гр. стафиди, кисели краставички, доматено пюре, сол, черен или бял пипер.

Първи вариант (шаран на фурна)

Начин на приготвяне: Шаранът се почиства много внимателно от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. След това се оставя да постои 1-2 часа, за да дръпне солта.

През това време в олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите леко да се задушат. Добавят се към тях  ситно нарязаните орехи, стафидите, обеленият чесън. Сместа се разбърква добре и се овкусява със сол и черен или бял пипер.

С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.

Ястието се поднася в продълговата чиния. Много подходящо е с него да се сервира и чаша хубаво сухо бяло вино или младо червено вино (по ваш вкус).

Втори вариант (Рибник)

нужни продукти за кората:

500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника за час.

През това време се приготвя кората, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

В загрят зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът и се разбърква добре сместа. 

С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

Добре подсушения шаран се увива в кората, след което отделното тестото се разточва и от него се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

Поднесете сготвения шаран за Никулден върху листа от свежа маруля. По желание може да украсите с резенчета лимон и свеж магданодз. Чаша червено вино ще направи удоволствието от похапването на никулденския шаран пълно.