Паметна дата: 33 години от митинга на надеждата!

На 7 юни 1990 г., на „Орлов мост“ в София, СДС събра най-големия митинг в историята на България – 1 млн. души, обединени от надеждата за промяна и демокрация.

Три дни преди първите демократични избори, след падането на комунизма, хората бяха уверени, че завинаги ще зачеркнат тази тъмна страница. Но чистата вяра и ентусиазмът не бяха достатъчни. БКП/БСП доказа, че няма да пусне лесно властта. Последвалите резултати от изборите донесоха много разочарование за цялата страна, защото попариха надеждата, че с комунизма веднъж завинаги е свършено!

Но това не променя факта, че на този 7 юни българите показаха, че големият, стратегически избор е направен – България да върви по пътя към демокрацията и свободата! И СДС неизменно следваше този избор и постигна неговата цел – страната ни стана член на НАТО и ЕС.

7 юни е исторически ден не само за СДС, но и за демокрацията в България. Той събра на едно място вярата, ентусиазма и енергията, останали в съзнанието на хората като „синята вълна“.

Тази вълна помете много от срамните остатъци на комунизма, но и не малко пъти се разбиваше в бреговете на тъмното минало. Това не означава обаче, че трябва да се откажем да продължаваме да отстояваме това, в което вярваме – свободата, демокрацията и европейската интеграция.