Папа Франциск ще приеме президента Румен Радев

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италия

снимка: vaticannews.va

снимка: vaticannews.va

Президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск, предаде БТА.

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италия. Президентът ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан Втори благославя българската азбука.

В рамките на визитата се предвижда президентът да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим. В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Във вчерашния ден Румен Радев участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право (EPLO), където бе посрещнат от президента на Италия Серджо Матарела. На откриването на офиса присъства и президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу. Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата цивилизация, за които поколения наред са вложили усилия и саможертва, заяви българският президент в словото си.

В първия ден на посещението беше открита изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Папския латерански университет. По думите на държавния глава изложбата е доказателство, че "отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество, на общата мисия да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие".

Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че нашата страна създаде и разпространи на всички други славянски народи една нова книжовност и култура, заяви президентът на прием в посолството на България в Рим по повод 24 май. В рамките на събитието държавният глава удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за техните големи заслуги в областта на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

Всяка година официална българска делегация посещава Италия и Ватикана за традиционните тържества по повод 24 май, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. На традиционната аудиенция при главата на Римокатолическата църква се отбелязва ролята на България за съхраняването и развитието на делото на светите братя Кирил и Методий, обявени на 31 декември 1980 г. от Светия престол за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт Нурсийски.

От 2003 г. представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят един път от президента, един път от министър-председателя, един път от председателя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 г. Посещението на президента Румен Радев е отложено поради ситуацията в Италия, породена от КОВИД-19, сочи още справка на отдел "Справочна" на БТА.