Папа Франциск: Страдам и плача за страданията на украинския народ

След молитвата Царице Небесна, папа Франциск припомни, че днес започва месецът, посветен на Божията майка

Мислите на папа Франциск отново бяха отправени към източноевропейската страна, откъдето идват „и ужасяващи новини за изгонени и депортирани деца“. „И докато сме свидетели на пагубен упадък на човечеството, аз се питам, заедно с много съкрушени хора, дали наистина се търси мира“, каза още папата.

След молитвата Царице Небесна, папа Франциск припомни, че днес започва месецът, посветен на Божията майка. Светият Отец призова „всички вярващи и общностите да се молят всеки майски ден с броеницата, за мира“. Мисълта на папата бе отправена „към украинския град Мариупол, „град на Мария“, варварски бомбардиран и разрушен“.

Дори сега, дори оттук, подновявам искането да бъдат предоставени безопасни хуманитарни коридори за хората, затворени в стоманолеярната в този град. Страдам и плача, като си мисля за страданията на украинското население и особено на най-слабите, възрастните и децата. Получават се дори ужасяващи новини за изгонени и депортирани деца. И докато сме свидетели на пагубен упадък на човечеството, аз се питам, заедно с толкова много съкрушени хора, дали наистина се търси мира; дали има желание да се избегне постоянната военна и словесна ескалация; дали се прави всичко възможно, за да замлъкнат оръжията.

Накрая, папата отправи и прочувствен апел: „нека не се предаваме на логиката на насилието, на порочната спирала на оръжията. Нека поемем по пътя на диалога и на мира”. /БГНЕС и Ватикан нюз