Франция: Москва опитва да дестабилизира Молдова

"Изправени пред тази ескалация на руската агресия, трябва да предприемем колективни действия"

Най-вероятно Русия да стои зад "опитите за дестабилизация в Молдова, където проруските сепаратисти от Приднестровието са поискали "помощ" от Москва, заявиха френски дипломати, цитирани от АФП и БГНЕС.

"Молдова се сблъсква с все по-агресивни опити за дестабилизация, които най-вероятно се ръководят от Русия", заяви говорителят на външното министерство, като описа призива за т. нар. защита от Москва на сепаратистите като "познат сценарий".

"Изправени пред тази ескалация на руската агресия, ние трябва да предприемем колективни действия", добави той, като се позова на скандалните изявления на Русия срещу Франция от тази седмица - "доказателство за нейната трескавост в лицето на европейските партньори, решени да направят всичко възможно, за да победят Русия", защитавайки Украйна.

Властите в Приднестровието поискаха от Русия "защитни мерки" пред лицето на "засиления натиск", който твърдят, „е оказва Молдова, на фона на напрежението, изострено от конфликта в съседна Украйна.

Всъщност, съгласно международното право, Приднестровието е легитимна част от Молдова.

Руската дипломация реагира бързо на призива на подопечните ѝ сепаратисти, като обяви, че неин "приоритет" е да "защити" жителите на Приднестровието и ще "разгледа внимателно" молбата на поставените от Москва марионетни власти.

"Съединените щати твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Молдова в рамките на нейните международно признати граници", заяви говорител на Държавния департамент. /БГНЕС