Парламентарните партии реагираха на проруската позиция на Радев за Украйна

МО също излезе с позиция

Румен Радев

Румен Радев

Изявленията на президента Румен Радев за войната в Украйна, направени по време на посещението му в Унгария, предизвиката реакции от страна на парламентарно представените партии.   

Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок заявиха вчера, че изходът от войната не е в изпращането на повече оръжие и че тя трябва да бъде прекратена, а решението трябва да бъде намерено с "дипломатически инструменти" - позиция, резонираща с тази на президента на Русия Владимир Путин, който обяви готовност за мир в случай, че завладените досега украински територии бъдат признати за руски. 
Радев изрази недоволство срещу "изпращането на войски" от НАТО в Украйна, което прозвуча като внушение, че въпросът е на дневен ред. 

В отговор на това от Министерството на отбраната днес заявиха, че България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна, като напомниха, че това не може да стане без решение на парламента. 

Думите на Радев породиха коментари сред политическите сили.   

Тази сутрин председателят на ДПС Делян Пеевски определи като недопустимо и безотговорно поведението на държавният глава - по думите му Радев плаши хората с неистински твърдения.

ГЕРБ също коментираха темата. "Ако имаше предложение, каквото и да било, за изпращане на войски в Украйна, без значение от коя държава в Европа, ние бихме били против. И това е категорично наше мнение", заяви Делян Добрев, цитиран от Нова ТВ. 

От ПП-ДБ атакуваха изказването на президента. „В България този въпрос никога не е бил обсъждан, ние специално за Българската армия, по какъвто и да е начин, да участваме във военни действия в Украйна. Това е едва ли не тип провокация. За пореден път българският президент показа своите симпатии към Путин, за съжаление.” - подчерта Атанас Атанасов. 

БСП и „Възраждане“ се солидаризираха с проруската позиция на Радев.   

От партията на Костадин Костадинов обявиха, че държавният глава за пореден път е повтарил позицията на „Възраждане”, която защитават от години.

БСП настоя парламентът да се произнесе против изпращането на войски.  

„Категорично - да не се изпраща и един войник в Украйна. Единственият начин да се реши този въпрос е председателят на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание и да се вземе едно единствено решение - България няма да изпраща войници в Украйна. Точка.” - заяви Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” не излязоха с коментар.