Парламентът ще гласува по нощите удължаването на извънредното положение

Парламентът ще вземе решението си за това дали да бъде удължено извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса до 13 май, както предлага правителството, късно тази вечер.

Гласуването ще се извърши след края на обсъждането на всички точки от програмата за днес, след като депутатите по-рано приеха нови правила за работата си. Според тях вотовете по законите ще се извършват 30 минути след разискванията по график, като народните представители ще бъдат разделени на две групи в пленарната зала, а след това секретарите ще обобщават данните от електронната система.

Предложението за удължаване на извънредното положение скара депутатите по-рано днес. От "Обединени патриоти" и БСП настояха срокът да е не 13 май, а 30 април.
Ние осъзнаваме, че спорът е за две седмици. Този срок е политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта е цялото й приложение от заразата до смъртта на някой, който е уязвим, каза след края на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че в закона за извънредното положение са разписани правила и норми, които определят поведението на институциите и бизнеса в това време. Някои от тях са в полза на обществото, дори мярката за запазване на заетост е фиксирана, обясни той.
Ние оставаме на позицията, съгласувана с докторите, и благодаря на тези, които подкрепят нашата теза - че между 30 април и 13 май освен да получим още негативна статистика по отношение развитието на епидемиологичната обстановка, няма да се промени нищо съществено, допълни Горанов.

Той е убеден, че извънредното положение се изпълва със съдържание от законодателството, което се гласува. Ако нещо в него ви притеснява или искате да бъде ограничено като срок на действие - имате възможност за политическа изява, обърна се министърът към опозицията.

Ние понасяме своята политическа отговорност за този срок, дано да е достатъчен, коментира Горанов.

Той поиска удължаването на извънредното положение да бъде подкрепено не заради извънредните мерки на правителството, а заради това, че законът ще действа с ясна предвидимост по отношение на стопанските субекти, по отношение на правата на гражданите.

Нека не яхваме тази популистка теза, която вълнува и мен, и моето семейство - кога ще излезем от кризата. Няма да излезем с отмяна на извънредното положение, категоричен бе Горанов. И обясни, че то е правна рамка как държавата да функционира. И не бива да разколебаваме всички тези добросъвестни граждани, които спазват мерките, призова той. И обясни, че всяко поставяне под съмнение на единствените възможни мерки с ограничаване на социалната изолация би трябвало да се разгрежда като предпоставка за социална изолация по силата на друго законодателство.

Преди него Тома Биков от ГЕРБ отправи остри критики към президента и БСП. Той призова червените да бъдат разумни и да не отправят несправедливи обвинения към управляващите за диктатура.

Слушаме ви по цял ден. И при диктатура пак ще ви слушаме, защото институциите в България не са още достатъчно подготвени дори за диктатура, каза Биков.
Той обясни, че по прогнози на медицинските лица пикът на кризата ще е в края на април. Плашим хората, защото ситуацията е плашеща. С какъв акъл смятате, че тази ситуация, която мога да определя на операция в медицината, ще мине без болка, попита той червените. И обясни, че болка ще има, но е важно след това хората да излязат здрави.
Има ли правителство, което иска при възходящ темп на икономиката да взема заеми, продължи Биков.
Депутатът от ГЕРБ се обърна към колегите си от БСП да не оставят президента да им диктува позициите, закото той днес се бил "скрил и скатал". "България има нужда от президент точно във време на криза. Ние нямаме. Нямаме и КСНС. Не ти трябва този президент и той ще бъде сменен", завърши Биков.